NIEUWS

Niet welkom in Frankrijk zonder ecovignet

crit-air

Niet welkom in Frankrijk zonder ecovignet

Gaat u deze zomervakantie met de wagen naar ‘La douce France’? Hou er dan rekening mee dat u in grote steden als Parijs, Grenoble of Lyon op werkdagen tussen 8 en 20u niet meer mag rijden zonder het zogenaamde Crit’Air-vignet of ecovignet.

Vanaf september 2017 geld deze regel ook voor steden als Rijsel, Straatsburg, Bordeaux en Montpellier. Nadien zal het vrij snel uitgerold worden naar alle Franse steden. Het doel: vervuilende wagens uit de stadscentra weren. Van het vignet bestaan 6 kleuren, gaande van groen (voor de propere elektrische auto’s) tot grijs (voor de vervuilende wagens van voor 2000).

Ons advies: vraag zo snel mogelijk uw vignet aan! In tegenstelling tot Duitsland en Zwitserland, verkopen de Fransen hun ecovignet niet aan  de douane of in winkels. Het moet via internet aangevraagd worden.

Bestellen kan via https://www.certificat-air.gouv.fr/demande. Op dezelfde website (www.certificat-air.gouv.fr/simulation) kan je via een simulator te weten komen welk type vignet je nodig hebt. Een vignet kost €4,8 (inclusief verzending) en blijft geldig zolang de wagen ingeschreven is.

Wie zonder vignet in bovenvermelde steden rijdt, riskeert een boete van 68 euro. De Franse politie laat wel weten dat ze in het begin niet gaat gooien met boetes, maar vooral zal wijzen op de verplichting om de milieusticker aan te schaffen.

< TERUG NAAR OVERZICHT